Tekening: John Wright
Tekening: John Wright

Nederlandse rosse grutto verstopt in Senegal

Ruim tien jaar vernamen wadvogelonderzoekers van het NIOZ niets van een rosse grutto die op 17 mei 2003 op Texel werd gevangen en geringd. Tot een Engelsman, John Wright, een e-mail stuurde dat hij de vogel op 24 januari 2014 had gezien in de Somone Lagoon in Senegal. “Het is een ontzettend waardevolle veldwaarneming van een vogel die ons met de neus op de feiten drukt”, zegt Theunis Piersma. “Kleurringen zijn enorm belangrijk voor het onderzoek.”

“De melding van rosse grutto Y2BRYR laat zien dat onze focus op de Waddenzee en de Banc d’Arguin in Mauretanië misschien te beperkt is geweest”, zegt Piersma. “Mogelijk hebben we al die tijd niet zuidelijk genoeg gekeken. Het is goed mogelijk dat er de afgelopen jaren meer vogels aan onze waarneming zijn ontsnapt.”
De focus op Mauretanië heeft wel een praktische reden, benadrukt Piersma: “Het Waddenfonds staat helaas nog geen werk langs de trekroute toe anders dan in Nederland, zodat de middelen ontbreken om op dit moment meer veldexpedities te organiseren.”

In het artikel “Wij arriveerden hier in een biologisch Luilekkerland” benadrukt emeritus hoogleraar Mariene Biologie Wim Wolff hoe belangrijk het wetenschappelijk onderzoek is voor een beter begrip van de Oost-Atlantische vogeltrekroute.

Nadere informatie:
theunis.piersma@nioz.nl

Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee Sovon vogelonderzoek Nederland Nederlands Instituut voor Ecologie Vogeltrekstation Stichting natuurinformatie Werkgroep Lepelaar Rijksuniversiteit Groningen Universiteit van Amsterdam Global Flyway Network in Australia